Veden kovuus

Veden kovuus aiheutuu veteen liuenneesta kalsiumista ja magnesiumista. Veden lämpötila vaikuttaa voimakkaasti kalsiumkarbonaatin eli kalkkikiven saostumiseen. Suomen kuntaliiton ja Vesilaitosyhdistyksen alkalointia koskevissa ohjeissa on suositeltu, että käsittelystä lähtevästä kylmästä vedestä ei saostu kalsiumkarbonaattia. Riittävän korroosioneston varmistamiseksi veden laatua suositellaan kuitenkin muutettavan alkaloinnissa siten, että kalkkikiveä saostuu vettä lämmittäessä. Näin ollen lämminvesilaitteiden sekä kahvin- ja vedenkeittimien kalkkikivisaostumat ovat veden alkaloinnin väistämätön ja luonnollinen seuraus. Monissa Keski- ja Etelä-Euroopan maissa pyritään kylmässäkin vedessä kalsiumkarbonaatin suhteen ylikylläiseen veteen, jolloin kalkkikiveä voi saostua myös kylmästä vedestä.

Tuusulan seudun vesilaitoksen vesi on pääosin pehmeää. Keskikovaa vettä esiintyy lähinnä Kellokoskella, etäläisessä ja pohjoisessa Järvenpäässä, Keravan koillisosissa, Jokelassa, Paippisissa sekä Nikkilän pohjoisosissa. Veden kovuus näillä alueilla on lähinnä seurausta luonnollisen pohjaveden ominaisuuksista.

Veden kovuus määritetään kuukausittain valvontatarkkailun yhteydessä. Kovuus ilmoitetaan joko saksalaisina asteina (°dH) tai millimooleina (mmol/l), 1 °dH = 0,18 mmol/l. Seuraavassa taulukossa on esitetty valvontatarkkailun yhteydessä mitatut kovuusarvot vuoden 2015 keskiarvoina.

Näytteenottopiste Kovuus [°dH] Kovuus [mmol/l] Sanallinen arvo
Järvenpään uimahalli 3.8 0.68 Pehmeä
Järvenpään terveyskeskus 3.7 0.67 Pehmeä
Satukallion K-market 5.1 0.92 Keskikova
Haarajoen K-market 5.6 1.00 Keskikova
Keravan Terveyskeskus 3.6 0.65 Pehmeä
Kalevan päiväkoti, Kerava 3.6 0.65 Pehmeä
Päiväkoti Aarre, Kerava 3.5 0.63 Pehmeä
Kotimäen palvelutalo, Kerava 3.6 0.64 Pehmeä
Alikerava 3.4 0.62 Pehmeä
Nikkilän Terveyskeskus 5.2 0.94 Keskikova
Söderkullan palvelutalo 3.9 0.70 Pehmeä
Nordkalk, Kalkkiranta 3.8 0.69 Pehmeä
Hyrylän Terveyskeskus 4.2 0.76 Pehmeä
Kustaa Adolfin koti, Kellokoski 7.8 1.40 Keskikova
Ester Matildan koti, Jokela 7.8 1.40 Keskikova
Lemminkäinen, Tuusula 4.9 0.88 Pehmeä

Veden kovuusasteikko

0…2,1˚dH Hyvin pehmeä
2,2…4,9˚dH Pehmeä
5,0…9,8˚dH Keskikova
9,9…21˚dH Kova
Yli 21 ˚dH Hyvin kova

Veden kovuuden vaikutus kodinkoneissa – yleisiä hoito-ohjeita

Yleisohjeena veden kuivaaminen esim. kaakelipinnoilta ehkäisee kalkkitahrojen syntyä. Myös lämminvesivaraajan lämpötila kannattaa tarkistaa, mikäli kalkki aiheuttaa ongelmia. Varaajan suositeltu lämpötila on 60 – 65 astetta, mikäli vesi riittää päivän tarpeisiin, eivätkä kiinteistön sisäiset putkivedot ole liian pitkiä. Alle 60 asteen lämpötilaa ei suositella, sillä legionellabakteeri voi lisääntyä lämpötilan ollessa liian alhainen.

ASTIANPESUKONEET

Yleensä pehmennyssuolaa ei tarvita. Noudata kuitenkin laitevalmistajan ohjeita. Jos koneeseen kertyy kalkkia, pese ohjelma läpi ilman astioita käyttäen pesuaineen tilalla sitruunahappoa.

PYYKINPESUKONEET

Ota huomioon veden kovuus annostellessasi pyykinpesuaineita. Katso ohjeet pesuainepaketin kyljestä.

KAHVIN- JA VEDENKEITIN

Käsittele kahvin- ja vedenkeitin ajoittain keittämällä talousetikka- (annostus ¼ talousetikkaa ja ¾ vettä) tai sitruunahappoliuosta (noin ruokalusikallinen litraan vettä) laitteen läpi, jonka jälkeen 2 – 3 kertaa vettä ennen kuin otat laitteen uudelleen käyttöön.

24.09.2018 - Vedenkeittokehotus Söderkullan keskustassa ja Taasjärvellä on purettu.

Ruoka- ja juomavettä ei enää tarvitse keittää ennen käyttöä Söderkullan keskustassa ja Taasjärvellä. Söderkullan vesitornista ja vesijohtoverkostosta löytyi pintavesisaastutusta ilmentäviä bakteereita torstaina (20.9.2018), minkä vuoksi alueelle annettiin viime viikolla vedenkeittokehotus. Keittokehotus on nyt purettu, ja vesijohtovettä voi käyttää alueella normaalisti.