Vesikoulu

Maksuton Vesikoulu oppimateriaali syventää vesitietoutta

Arkinen juomavesi muuttuu jännittäväksi seikkailuksi Vesikoulussa, uudessa koululaisille suunnatussa verkkomateriaalissa. Koululaispoika Paavon ja vesipisara Pipsan matkassa selviää, mistä vesi tulee hanaan ja mitä viemäriin menneelle vedelle tapahtuu.

Vesikoulu on selainpohjainen opetusmateriaali, joka valottaa juomaveden valmistusta ja jakelua Suomessa. Opetusmateriaali syvennetään tietoutta jätevesien puhdistuksesta ja ympäristövaikutuksista. Vesikoulun tavoitteena on, että oppilas ymmärtää mistä ja miten juomavesi tulee hanaan ja mitä vedelle tapahtuu, kun se katoaa viemäriin. Maksuton Vesikoulu on kaikille avoin ja siihen voi käydä tutustumassa osoitteessa www.vesikoulu.fi tai ruotsiksi osoitteessa www.vattenskolan.fi.

Vesikoulu soveltuu peruskoulun kaikille eri luokka-asteille, materiaalia on erikseen ala- ja yläkoululaisille. Opettajan tukena netissä on materiaali, joka sisältää taustatietoa ja tehtäväehdotuksia.

Vesikoulu on tehty yhteistyössä opettajien ja kouluviranomaisten kanssa. Vesikoulun alkuunpanijoita ovat Vesi- ja viemärilaitosyhdistys, Borealis Polymers Oy ja Prizztech Oy/Vesi-Instituutti WANDER. Visuaalisuudesta ja teknisestä toteutuksesta vastaa Trival Oy.

Hyödyllinen ja tervetullut lisämateriaali opetuksen tueksi

Vesikoulu sisältää tietoa, erilaisia tehtäviä ja pelejä. Materiaalissa on havainnollisia animaatioita, vertailevia ympyrä- ja pylväskaavioita sekä aitoja valokuvia vesihuoltolaitoksilta. Omaa vedenkulutusta voi seurata vedenkulutuslaskurin avulla. Yläkoulun puolella voi muun muassa rakentaa kemiallisia yhdisteitä molekyyleistä. Vesikoulun lopussa testataan monivalintatehtävän avulla oppimisen tasoa, tavoitteena on saavuttaa vesidiplomi.

”Vesikoulua opetuksen tukena käyttäneet opettajat kertoivat palautekyselyssä, että Vesikoulu on selkeä, käytännönläheinen ja helppokäyttöinen. Opettajat kokivat, että Vesikoulu tuo opetustilanteeseen uutta materiaalia ja mielenkiintoa kirjoissa olevien materiaalien lisäksi”, selvittää asiantuntija Niina Vieno Vesi-Instituutista.

Vesikoulua testanneet nuoret ovat pitäneet siitä, että Vesikoulussa ”saa itse tehdä asioita ja klikkailla paljon”. Erityisesti kiitosta ovat saaneet Vesikoulun mielenkiintoinen kuvamaailma, hauska grafiikka, pelit sekä vedenkulutuslaskuri.

Vesihuoltoalan kiinnostavuus tulevaisuudessa

Vesikoulussa vesihuoltoalan eri tehtävissä työskentelevät kertovat työstään ja koulutuksestaan sekä antavat nuorille vinkkejä tulevaisuuden ammatinvalintaan. ”Toivomme Vesikoulun oppimateriaalin lisäävän alan kiinnostavuutta ja kannustavan nuoria tulevaisuudessa alalle töihin”, toteaa vesihuoltoinsinööri Saijariina Toivikko, Vesi- ja viemärilaitosyhdistyksestä.

24.09.2018 - Vedenkeittokehotus Söderkullan keskustassa ja Taasjärvellä on purettu.

Ruoka- ja juomavettä ei enää tarvitse keittää ennen käyttöä Söderkullan keskustassa ja Taasjärvellä. Söderkullan vesitornista ja vesijohtoverkostosta löytyi pintavesisaastutusta ilmentäviä bakteereita torstaina (20.9.2018), minkä vuoksi alueelle annettiin viime viikolla vedenkeittokehotus. Keittokehotus on nyt purettu, ja vesijohtovettä voi käyttää alueella normaalisti.