Järvenpään torstaisesta vedenjakeluhäiriöstä

Tiedote 28.10.2016

Eilen Järvenpäässä koettiin poikkeuksellinen vedenjakeluhäiriö, kun koko Järvenpään vesijohtoverkosto meni hetkeksi lähes paineettomaksi.

Häiriön aiheuttajana oli Tuusulan seudun vesilaitoksen Järvenpään vesitornissa oleva vesitornin pinnanmittauksen järjestelmäkortti. Tornin pinnanmittaus on varmistettu kolmella erillisellä pinnanmittausanturilla, mutta kyseisen kortin vikaantuessa kaikki mittaukset jämähtivät paikoilleen. Näin ollen automaatiojärjestelmä luuli tornissa olevan vettä, vaikka todellisuudessa torni alkoi tyhjenemään. Lopulta vesitorni tyhjeni kokonaan ja paineet romahtivat koko kaupungin alueella. Tällöin vika huomattiin ja pumppaukset käynnistettiin välittömästi.

Häiriötilanteesta päätettiin tiedottaa välittömästi yhteistyössä Järvenpään Veden kanssa heidän tekstiviestipalvelullaan. Viestejä lähetettiin tuhansia, joka vei myös oman aikansa. Viestit eivät mene perille salattuihin liittymiin tai mikäli liittymä on rekisteröity toiseen kaupunkiin, esim. työnantajalle.

Vesijohtojen osittainen tyhjentyminen ja uudestaan täyttyminen irroittaa putken seinämiltä sinne muodostunutta rautasakkaa, joka näkyy veden värjäytymisenä. Myös verkostoon pääsevä ilma aiheuttaa ongelmia, mm. veden pärskymistä sitä juoksuttaessa.

Tuusulan seudun vesilaitos pahoittelee vedenkäyttäjille aiheutunutta haittaa ja ryhtyy välittömiin toimenpiteisiin vian toistumisen ennaltaehkäisemiseksi.

24.09.2018 - Vedenkeittokehotus Söderkullan keskustassa ja Taasjärvellä on purettu.

Ruoka- ja juomavettä ei enää tarvitse keittää ennen käyttöä Söderkullan keskustassa ja Taasjärvellä. Söderkullan vesitornista ja vesijohtoverkostosta löytyi pintavesisaastutusta ilmentäviä bakteereita torstaina (20.9.2018), minkä vuoksi alueelle annettiin viime viikolla vedenkeittokehotus. Keittokehotus on nyt purettu, ja vesijohtovettä voi käyttää alueella normaalisti.