Etelä-Sipoon ja Helsingin Östersundomin vesijohtoverkoston klooraus aloitetaan lauantaina

Tiedote 10.10.2014 klo 14:15

Vesijohtoverkoston desinfiointi kloorilla aloitetaan lauantai-aamuna 11.10. mahdollisten tautia aiheuttavien bakteerien poistamiseksi vesijohtoverkostosta. Vesi tulee haisemaan ja maistumaan kloorilta, mutta sitä voi käyttää normaalisti peseytymiseen. Ruoka- ja juomaveden keittokehotus on edelleen voimassa.

Brobölessä sijaitsevaan paineenkorotusasemaan annostellaan klooria lauantai-aamusta sunnuntai-iltaan. Klooratun veden vaikutusalue on laajempi kuin keittokehotusalue. Alueet näkyvät oheisesta karttalinkistä: http://www.sipoo.fi/easydata/customers/sipoo/files/2011_hallinto/viestinta/141010_kartta_klooraus_keittoalue_2.pdf. Klooria voi esiintyä verkostossa vielä useita päiviä kloorauksen lopettamisen jälkeen.

Kloorattu vesi on vaaratonta, mutta se voi aiheuttaa kaikkein herkimmille ärsytysoireita. Kloorin pumppaaminen vesijohtoverkostoon saattaa aiheuttaa myös veden tilapäistä samentumista. Kloorin hajua ja makua voi vähentää keittämällä tai seisottamalla vettä astiassa. Klooripitoista vettä voi käyttää normaalisti peseytymisessä, tiskaamisessa ja pyykinpesussa.

Klooraus varmistaa sen, että bakteeripitoinen vesi poistuu koko vesijohtoverkostosta, ja että myös putkien seinämiin mahdollisesti kiinnittyneet bakteerit saadaan pois. Erityisesti Söderkullan vesitornin läheisyydessä asukkaiden ja yritysten on hyvä juoksuttaa vettä välillä niistä hanoista, joista otetaan juomavettä. Tämä varmistaa, että myös kiinteistön sisäiset vesijohdot ja hanat puhdistuvat.

Ruoka- ja juomaveden keittokehotus jatkuu

Ruoka- ja juomavesi tulee keittää noin viiden minuutin ajan. Tuoreita vihanneksia ja hedelmiä ei saa myöskään huuhdella keittämättömällä verkostovedellä. Astioita voi käyttää tiskaamisen jälkeen, kun ne ovat kuivuneet. Vettä voi käyttää peseytymiseen ja pyykinpesemiseen.

Veden keittokehotus voidaan purkaa vasta sen jälkeen, kun klooritaso on saatu nousemaan riittävän korkealle koko vesijohtoverkostossa. Keittokehotuksen purkamisesta ilmoitetaan erikseen.

Vesitorni on edelleen eristetty verkosta. Tästä huolimatta vedenjakelu on toiminut normaalisti. Ajoittaisia painehäiriöitä voi kuitenkin esiintyä. Puhdasta juomavettä jaetaan Söderkullan K-supermarketin parkkipaikalla arkisin klo 8–21 ja viikonloppuna 10–18 kunnes tilanne on ohi. Omat vesiastiat tulee ottaa mukaan.

Oireista tulee edelleen ilmoittaa

Jos epäilet sairastuneesi vatsaoireisiin juomaveden vuoksi, ja oireesi ovat rajut, ota yhteyttä päivystävään lääkäriin tai arkisin omaan terveysasemaasi. Lepo ja runsas nesteen juonti riittävät useimmiten hoidoksi. Lievistä oireista on hyvä edelleen ilmoittaa. Sipoolaiset ilmoittavat oireista sähköpostitse tartuntataudeista vastaavalle hoitajalle pernilla.eriksen@sipoo.fi ja helsinkiläiset sähköpostilla epidemiologinen.toiminta@hel.fi tai puhelimella p 040 3340051. Ilmoituksessa tulee kertoa asuinpaikka ja puhelinnumero, sekä oireet ja niiden kesto.

Noin 65 henkilöä on ilmoittanut vatsaoireista. Oireet ovat pääosin olleet lieviä. Terveyskeskus selvittää potilasnäytteiden avulla oireiden mahdollista yhteyttä vesiongelmaan.

Tähän mennessä valmistuneista vesinäytteistä on yhdessä todettu ulosteperäinen bakteeri. Näytteitä on otettu yhteensä 26.

Asiasta tiedotetaan lisää maanantaina 13.10. klo 16 mennessä.

Lisätietoja asukkaille:
Ajantasaiset tiedot päivitetään Sipoon kunnan nettisivuille www.sipoo.fi

Tarvittaessa lisätietoja antavat:

Porvoon terveydensuojelusuunnittelijat
Hanna Sivén, hanna.siven@porvoo.fi, p. 040 168 5599
Maarit Lönnroth, maarit.lonnroth@porvoo.fi, p. 040 723 4121

Helsingin ympäristökeskuksen johtava elintarviketarkastaja Leea Kultanen, leea.kultanen@hel.fi
p.050 378 0671

Sipoon Vesihuoltopäällikkö Matti Huttunen, matti.huttunen@sipoo.fi p. 09 2353 6910

24.09.2018 - Vedenkeittokehotus Söderkullan keskustassa ja Taasjärvellä on purettu.

Ruoka- ja juomavettä ei enää tarvitse keittää ennen käyttöä Söderkullan keskustassa ja Taasjärvellä. Söderkullan vesitornista ja vesijohtoverkostosta löytyi pintavesisaastutusta ilmentäviä bakteereita torstaina (20.9.2018), minkä vuoksi alueelle annettiin viime viikolla vedenkeittokehotus. Keittokehotus on nyt purettu, ja vesijohtovettä voi käyttää alueella normaalisti.