Etelä-Sipoon alustavat vesinäytteet puhtaita – keittokehotus jatkuu edelleen

Tiedote 9.10.2014 klo 15.00

Etelä-Sipoon alustavat vesinäytteet puhtaita – keittokehotus jatkuu edelleen

Vesijohtoverkostoista 7.10. ja 8.10. otetuista näytteistä ei ole alustavissa tutkimuksissa löytynyt ulosteperäisiä bakteereja. Tutkimukset ovat kuitenkin kesken. Varotoimenpiteenä ruoka- ja juomavesi tulee edelleen keittää Etelä-Sipoossa ja Helsingin Östersundomissa.

Tästä linkistä http://www.sipoo.fi/easydata/customers/sipoo/files/2011_hallinto/viestinta/keitettava_vesi_rajaus.jpg löytyvästä kartasta näkyy aluerajaus, jonka eteläpuolella keittokehotus on voimassa. Ruoka- ja juomavesi tulee keittää noin viiden minuutin ajan. Tuoreita vihanneksia ja hedelmiä ei saa myöskään huuhdella keittämättömällä verkostovedellä. Astioita voi käyttää tiskaamisen jälkeen, kun ne ovat kuivuneet. Vettä voi käyttää peseytymiseen ja pyykinpesemiseen.

Söderkullan vesitorni eristettiin 7.10. verkosta vesinäytteestä löytyneiden ulosteperäisten bakteerien vuoksi. Syy vesitornin saastumiseen on todennäköisesti tornin katon sadevesijärjestelmässä havaittu vuoto. Rakenteiden korjaus on aloitettu. Vesilaitos on ryhtynyt suunnittelemaan verkoston desinfiointia kloorilla. Klooraus toteutetaan todennäköisesti ensi viikolla ja asiasta tiedotetaan tarkemmin kun ajankohta on varmistunut.

Vesitornin eristämisestä huolimatta vedenjakelu on toiminut normaalisti. Ajoittaisia painehäiriöitä voi kuitenkin esiintyä. Puhdasta juomavettä jaetaan Söderkullan K-supermarketin parkkipaikalla arkisin klo 8–21 ja viikonloppuna 10–18 kunnes tilanne on ohi. Omat vesiastiat tulee ottaa mukaan.

Jos epäilet sairastuneesi vatsaoireisiin juomaveden vuoksi, ota yhteyttä omaan terveysasemaasi, mikäli oireet ovat rajut. Lepo ja runsas nesteen juonti riittävät useimmiten hoidoksi. Lievistä oireista on hyvä edelleen ilmoittaa sähköpostitse tartuntataudeista vastaavalle hoitajalle pernilla.eriksen@sipoo.fi. Ilmoituksessa on hyvä kertoa asuinpaikka ja puhelinnumero, sekä oireet ja niiden kestot.

Noin viisikymmentä henkilöä on ilmoittanut vatsaoireista. Oireet ovat pääosin olleet lieviä. Terveyskeskus selvittää potilasnäytteiden avulla mahdollista yhteyttä vesiongelmaan.

Asiasta tiedotetaan lisää perjantaina 10.10. klo 16 mennessä.

Lisätietoja asukkaille:
Ajantasaiset tiedot päivitetään Sipoon kunnan nettisivuille www.sipoo.fi

Tarvittaessa lisätietoja antavat:

Porvoon terveydensuojelusuunnittelijat
Hanna Sivén, hanna.siven@porvoo.fi, p. 040 168 5599
Maarit Lönnroth, maarit.lonnroth@porvoo.fi, p. 040 723 4121

Sipoon Vesihuoltopäällikkö Matti Huttunen, matti.huttunen@sipoo.fi p. 09 2353 6910

24.09.2018 - Vedenkeittokehotus Söderkullan keskustassa ja Taasjärvellä on purettu.

Ruoka- ja juomavettä ei enää tarvitse keittää ennen käyttöä Söderkullan keskustassa ja Taasjärvellä. Söderkullan vesitornista ja vesijohtoverkostosta löytyi pintavesisaastutusta ilmentäviä bakteereita torstaina (20.9.2018), minkä vuoksi alueelle annettiin viime viikolla vedenkeittokehotus. Keittokehotus on nyt purettu, ja vesijohtovettä voi käyttää alueella normaalisti.