Veden kovuus aiheutuu veteen liuenneesta kalsiumista ja magnesiumista. Veden lämpötila vaikuttaa voimakkaasti kalsiumkarbonaatin eli kalkkikiven saostumiseen. Suomen kuntaliiton ja Vesilaitosyhdistyksen alkalointia koskevissa ohjeissa on suositeltu, että käsittelystä lähtevästä kylmästä vedestä ei saostu kalsiumkarbonaattia. Riittävän korroosioneston varmistamiseksi veden laatua suositellaan kuitenkin muutettavan alkaloinnissa siten, että kalkkikiveä saostuu vettä lämmittäessä. Näin ollen lämminvesilaitteiden sekä kahvin- ja vedenkeittimien kalkkikivisaostumat ovat veden alkaloinnin väistämätön ja luonnollinen seuraus. Monissa Keski- ja Etelä-Euroopan maissa pyritään kylmässäkin vedessä kalsiumkarbonaatin suhteen ylikylläiseen veteen, jolloin kalkkikiveä voi saostua myös kylmästä vedestä.
Tuusulan seudun vesilaitoksen vesi on pääosin pehmeää. Keskikovaa vettä esiintyy lähinnä Kellokoskella, etäläisessä ja pohjoisessa Järvenpäässä, Keravan koillisosissa, Jokelassa, Paippisissa sekä Nikkilän pohjoisosissa. Veden kovuus näillä alueilla on lähinnä seurausta luonnollisen pohjaveden ominaisuuksista.
Veden kovuus määritetään kuukausittain valvontatarkkailun yhteydessä. Kovuus ilmoitetaan joko saksalaisina asteina (°dH) tai millimooleina (mmol/l), 1 °dH = 0,18 mmol/l. Seuraavassa taulukossa on esitetty valvontatarkkailun yhteydessä mitatut kovuusarvot vuoden 2015 keskiarvoina.
Näytteenottopiste | Kovuus [°dH] | Kovuus [mmol/l] | Sanallinen arvo |
Järvenpään uimahalli | 3.8 | 0.68 | Pehmeä |
Järvenpään terveyskeskus | 3.7 | 0.67 | Pehmeä |
Satukallion K-market | 5.1 | 0.92 | Keskikova |
Haarajoen K-market | 5.6 | 1.00 | Keskikova |
Keravan Terveyskeskus | 3.6 | 0.65 | Pehmeä |
Kalevan päiväkoti, Kerava | 3.6 | 0.65 | Pehmeä |
Päiväkoti Aarre, Kerava | 3.5 | 0.63 | Pehmeä |
Kotimäen palvelutalo, Kerava | 3.6 | 0.64 | Pehmeä |
Alikerava | 3.4 | 0.62 | Pehmeä |
Nikkilän Terveyskeskus | 5.2 | 0.94 | Keskikova |
Söderkullan palvelutalo | 3.9 | 0.70 | Pehmeä |
Nordkalk, Kalkkiranta | 3.8 | 0.69 | Pehmeä |
Hyrylän Terveyskeskus | 4.2 | 0.76 | Pehmeä |
Kustaa Adolfin koti, Kellokoski | 7.8 | 1.40 | Keskikova |
Ester Matildan koti, Jokela | 7.8 | 1.40 | Keskikova |
Lemminkäinen, Tuusula | 4.9 | 0.88 | Pehmeä |
Veden kovuusasteikko
0…2,1˚dH | Hyvin pehmeä |
2,2…4,9˚dH | Pehmeä |
5,0…9,8˚dH | Keskikova |
9,9…21˚dH | Kova |
Yli 21 ˚dH | Hyvin kova |
Veden kovuuden vaikutus kodinkoneissa – yleisiä hoito-ohjeita
Yleisohjeena veden kuivaaminen esim. kaakelipinnoilta ehkäisee kalkkitahrojen syntyä. Myös lämminvesivaraajan lämpötila kannattaa tarkistaa, mikäli kalkki aiheuttaa ongelmia. Varaajan suositeltu lämpötila on 60 – 65 astetta, mikäli vesi riittää päivän tarpeisiin, eivätkä kiinteistön sisäiset putkivedot ole liian pitkiä. Alle 60 asteen lämpötilaa ei suositella, sillä legionellabakteeri voi lisääntyä lämpötilan ollessa liian alhainen.
ASTIANPESUKONEET
Yleensä pehmennyssuolaa ei tarvita. Noudata kuitenkin laitevalmistajan ohjeita. Jos koneeseen kertyy kalkkia, pese ohjelma läpi ilman astioita käyttäen pesuaineen tilalla sitruunahappoa.
PYYKINPESUKONEET
Ota huomioon veden kovuus annostellessasi pyykinpesuaineita. Katso ohjeet pesuainepaketin kyljestä.
KAHVIN- JA VEDENKEITIN
Käsittele kahvin- ja vedenkeitin ajoittain keittämällä talousetikka- (annostus ¼ talousetikkaa ja ¾ vettä) tai sitruunahappoliuosta (noin ruokalusikallinen litraan vettä) laitteen läpi, jonka jälkeen 2 – 3 kertaa vettä ennen kuin otat laitteen uudelleen käyttöön.